Wednesday, 10 March 2010

P & P DI LUAR SEKOLAH

Pada 10hb Mac 2010, Kelas pendidikan Khas SKTPR telah melaksanakan aktiviti pembelajaran di luar bilik darjah. Aktiviti juga melibatkan lawatan ke Menara Aqabah iaitu pusat pentadbiran bagi Majlis Perbandaran Pasir Gudang. Aktiviti dengan kerjasama Unit Bimbingan dan Kaunseling juga melibatkan murid Pemulihan Khas.
Taklimat diberikan oleh pegawai Majlis Perbandaran Pasir Gudang berkaitan Menara Aqabah.
Selain lawatan ke sekitar Menara Aqabah, murid-murid Pendidikan Khas juga menjalankan pembelajaran cara penggunaan serta fungsi lif dengan bimbingan pegawai dari Majlis Perbandaran Pasir Gudang,.
Tunjuk cara penggunaan pengangkutan awam dan cara membayar tambang bas.
Aktiviti pembelajaran luar bilik darjah ini juga mendapat tajaan dan kerjasama Syarikat Pengangkutan Maju. Murid-murid Pendidikan Khas dibimbing cara penggunaan bas awam serta cara membayar tambang bas. Selain merasa pengalaman baru menaiki bas awam, murid Pendidikan Khas mempelajari secara amali membayar tambang menggunakan 'tabung'.
Pembelajaran penggunaan "tangga bergerak" @ eskalator.

Pembelajaran serta pengalaman menggunakan "eskalator" turut dilaksanakan di Kompleks Membeli-belah Pusat Bandar yang merupakan dibawah pengurusan Majlis Perbandaran Pasir Gudang.

Lawatan ke Perpustakaan Awam dan taklimat penggunaannya.

Aktiviti lawatan ke Perpustakaan Awam Pasir Gudang yang terletak di Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang turut juga dijalankan.
Makan di "Kebayan " Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang milik Majlis Perbandaran Pasir Gudang
Pembelajaran membeli dengan nilai yang betul di UO Pasir Gudang

Selain lawatan , pembelajaran secara amali penggunaan wang serta mengecam nilai wang sama dengan barang turut dilaksanakan di pusat membeli belah UO yang terletak di Kompleks Pusat Bandar Pasir Gudang. Moga-moga pelaksanaan aktiviti ini akan memberikan suasana pembelajaran yang baru serta menyeronokkan buat murid pendidikan khas SKTPR.

No comments:

Post a Comment

KECEMERLANGAN INSAN ISTIMEWA KEGEMILANGAN BERSAMA