Wednesday 3 September 2014

TRANSISI MEMBUAT KEK MARBLE

Pada 27 Ogos 2014 yang lalu, Kelas Jauhari dari PPKI telah mengadakan Transisi Membuat Kek Marble.
Transisi ini diketuai oleh Cikgu Azrol. Beliau menerangkan bahan-bahan, peralatan serta cara dan etika pemakaian yang betul semasa memasak. 

Murid-murid sedang meneliti cara mengadun kek

Resepi Kek Marble

Bahan-bahan:


500 g tepung optima
8 biji telur
2 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak
2 sudu besar serbuk koko


Cara-cara:


- Masukkan tepung optima, telur dan esen vanilla, pukul sampai kembang dan gebu
- Masukkan susu cair dan pukul lagi
- Masukkan minyak dan pukul sampai rata
- Bahagikan kepada dua adunan dan satunya diletakkan serbuk koko
- Masukkan adunan putih dan koko di dalam loyang yang telah di sapukan majerin secara berselang seli
- Lorekkan adunan kek dengan lidi
- Bakar pada suhu 170 C selama 45 minit atau sehingga kek masak


Cikgu Azrol sedang memberikan penerangan

Meletakkan minyak didalam adunan kek

Adunan kek di letak secara berselang seli

Adunan dilorekkan dengan lidi

Kek yang telah siap dibakar

Atas permintaan yang tinggi, kami telah mengadun dua adunan sekali. hehehe




No comments:

Post a Comment

KECEMERLANGAN INSAN ISTIMEWA KEGEMILANGAN BERSAMA