Pada 27 Ogos 2014 yang lalu, Kelas Jauhari dari PPKI telah mengadakan Transisi Membuat Kek Marble.
Transisi ini diketuai oleh Cikgu Azrol. Beliau menerangkan bahan-bahan, peralatan serta cara dan etika pemakaian yang betul semasa memasak.
Murid-murid sedang meneliti cara mengadun kek |
Resepi Kek Marble
Bahan-bahan:
500 g tepung optima
8 biji telur
2 sudu kecil esen vanilla
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak
2 sudu besar serbuk koko
Cara-cara:
- Masukkan tepung optima, telur dan esen vanilla, pukul sampai kembang dan gebu
- Masukkan susu cair dan pukul lagi
- Masukkan minyak dan pukul sampai rata
- Bahagikan kepada dua adunan dan satunya diletakkan serbuk koko
- Masukkan adunan putih dan koko di dalam loyang yang telah di sapukan majerin secara berselang seli
- Lorekkan adunan kek dengan lidi
- Bakar pada suhu 170 C selama 45 minit atau sehingga kek masak
Cikgu Azrol sedang memberikan penerangan |
Meletakkan minyak didalam adunan kek |
Adunan kek di letak secara berselang seli |
Adunan dilorekkan dengan lidi |
Kek yang telah siap dibakar |
Atas permintaan yang tinggi, kami telah mengadun dua adunan sekali. hehehe
No comments:
Post a Comment