Wednesday, 3 September 2014

TRANSISI MENGULI DONUT

Transisi kali ini diteruskan dengan Menguli Donut pula. Pelajar di dedahkan tentang cara-cara membuat donut yang sangat ringkas dan mudah. Disamping itu juga, ia dapat menarik minat murid untuk belajar selain daripada melakukan aktiviti biasa seperti mewarna dan lain-lain.

Cikgu Azrol mengikat tali apron pada murid


Murid Kelas Jauhari sangat bersemangat untuk mengikuti pembelajaran ini. Transisi Menguli Donut ini di jalankan pada 2 September 2014 dan di ketuai oleh Cikgu Azrol.

Resepi Donut 

Bahan-bahan:

1 kg tepung gandum
5 biji kentang ( direbus dan dilecek halus )
2 sudu besar susu tepung / pekat
1 sudu besar majerin
1 bungkus yis ( di bancuh bersama 1 cawan air dan 1 sudu gula )
air secukupnya

Gula castor ( untuk menyira donat )


Cara-cara:

- Masukkan tepung gandum, kentang, susu, marjerin dan yis. Gaul rata.
- Masukkan air secukupnya.
- Uli sehingga doh bersatu dan menjadi lembut ( anggaran dlm 15-20 minit )
- Setelah doh lembut, tutup bekas sehingga doh naik dua kali ganda.
- Setelah doh naik, uli sekali lagi untuk membuang angin di dalam doh.
- Bentukkan doh dan tunggu sehingga doh naik semula.
- Goreng dalam minyak panas dan api yang perlahan.
- Sira donut dengan gula 


Masukkan tepung gandum di dalam bekas

Memakai sarung tangan sebelum menguli

Uli doh sampai lembut

Antara hasil kerja tangan murid. Sangat berbakat ! :)

Proses menggoreng

Setelah siap di sira dengan gula

Posing dulu sebelum makan :)


1 comment:

KECEMERLANGAN INSAN ISTIMEWA KEGEMILANGAN BERSAMA