Transisi kali ini diteruskan dengan Menguli Donut pula. Pelajar di dedahkan tentang cara-cara membuat donut yang sangat ringkas dan mudah. Disamping itu juga, ia dapat menarik minat murid untuk belajar selain daripada melakukan aktiviti biasa seperti mewarna dan lain-lain.
Cikgu Azrol mengikat tali apron pada murid |
Murid Kelas Jauhari sangat bersemangat untuk mengikuti pembelajaran ini. Transisi Menguli Donut ini di jalankan pada 2 September 2014 dan di ketuai oleh Cikgu Azrol.
Resepi Donut
Bahan-bahan:
1 kg tepung gandum
5 biji kentang ( direbus dan dilecek halus )
2 sudu besar susu tepung / pekat
1 sudu besar majerin
1 bungkus yis ( di bancuh bersama 1 cawan air dan 1 sudu gula )
air secukupnya
Gula castor ( untuk menyira donat )
Cara-cara:
- Masukkan tepung gandum, kentang, susu, marjerin dan yis. Gaul rata.
- Masukkan air secukupnya.
- Uli sehingga doh bersatu dan menjadi lembut ( anggaran dlm 15-20 minit )
- Setelah doh lembut, tutup bekas sehingga doh naik dua kali ganda.
- Setelah doh naik, uli sekali lagi untuk membuang angin di dalam doh.
- Bentukkan doh dan tunggu sehingga doh naik semula.
- Goreng dalam minyak panas dan api yang perlahan.
- Sira donut dengan gula
Masukkan tepung gandum di dalam bekas |
Memakai sarung tangan sebelum menguli |
Uli doh sampai lembut |
Antara hasil kerja tangan murid. Sangat berbakat ! :) |
Proses menggoreng |
Setelah siap di sira dengan gula |
Posing dulu sebelum makan :) |
#mukakucantikmacamdonut
ReplyDelete